Sveriges Jerusalem Ankdamm Vatterstranden.com Peterson&Nygren
Välkommen till inte alls nya Ankdamm. Allt är som innan,
fast bara i fantasin.

Äntligen kyrknytt

Jesus

Har ni oxå väntat? Jag är stolt!

http://jnytt.se/Read__5147.aspx

 • wtf

  Kan det ha något att göra med ägaren/grundaren är frirelle?

  När kommer Bilsportsnytt, Flugfiskenytt och Brigdenytt (eller vänta, där äger ju JP marknaden…)

 • c.

  annat, liknande, i media:

  http://www.varldenidag.se/?aid=5064&sessId=vjQpJEYy&cat=1&b=1

 • teenager

  intressant koppling mellan rubrik och text:

  “Medan befolkningen ökade från 120 729 (2005) till 121 871 (2006), ökade antalet frikyrkomedlemmar från 11 760 till 11 833. Om de 290 medlemmarna i Livets Ord läggs till även här, uppgår andelen frikyrkomedlemmar till nästan exakt 10 procent av Jönköpings befolkning”

  “Var femte i Jönköping hör till frikyrkofolket” har med andra ord inte ens beläggning i den egna texten, “90% av Jönköpingsborna tillhör inte frikyrka” vore en mer sanningsenlig rubrik..

 • Drutten (och Jena)

  http://jnytt.se/Read__5148.aspx

  Jösses… Jnytt går från klarhet till klarhet…

 • daniel.

  ““Var femte i Jönköping hör till frikyrkofolket”

  I det räknar de in det luddiga begreppet “betjänade” av kyrkan också… dvs icke medlemmar som på nåt sätt ändå har kontakt med kyrkan (I Guess)…

 • apropå

  Kan de inte starta trollnytt? borde vara lika vetenskapligt befogat..

 • I cant stop myself

  Jnytt startar Knarknytt Nu drar Jnytt igång knarkbevakningen. Du som är intresserad av vad som händer i knarkkretsarna runt om i stan kan nu enkelt surfa in på knarknytt.

  • Efter många förfrågningar om att det behövs en bättre bevakning av stadens knarkare så tog vi beslut att dra igång denna satsning. Jönköping har flera tusen personer som knarkar så det finns ett stor behov att dessa får sin mediebevakning säger Jnytt.se vd Krister Leimola.

  Knarknytt finns under nyheter på startsidan.

 • ior

  En smula pubertalt utrycker jag här min frustration: EFTERBLIVNA, STÖRDA & KORKADE JÄVLA JNYTT!

  Jag gillar INTE bilden de bakåtsträvande aporna vill få fram. Usch, spott & tvi.. Bort Bort Bort.. Hoppas dom kånkar och går i graven -NU!

 • Hin Håle

  Å låt jnytt ta med skräpet http://www.varldenidag.se/ långt ner i avgrundsdjupen

 • J:H:J

  Till björn som överlevde olyckan med betongblock som det stod om i jnytt: Vad skönt att du tycker gud räddade dig. Nu tycker jag att du skall förklara för de miljoner som svälter ihjäl eller dör i aids på kontinenten africa, varför gud är så himla bra. Lycka till!

 • Satan med vänner

  Lite taskigt av gud att inte ingripa förran Björn redan hade fått betongblocket i huvudet. Alltså om Gud bara hade varit något mer uppmärksam så hade ju hela saken kunna undvikas.

 • Hin Håle & Co

  Apropå kyrknytt: http://www.jnytt.se/Read__5288.aspx

  MoooooooHahahahaaaaaaa

 • the Saint

  Troende eller inte, vart va det roligt någonstanns??

 • Jhn

  Att kyrkan brann?

 • tk.

  Det var ju jävligt komiskt! NOT

 • Jhn

  Undrar vad de troende i den kyrkan tycker om att gud såg till att deras kyrka brann?

 • funderaren

  Jag förstår inte varför man ska förlöjliga de troende. Får man inte tro på Gud, utan att bli totalt utskrattad. Om vi i stället drar en paralell till att tro på medium och stenar och kristaller, så verkar ju det minst sagt lika löjligt. Men det tycker man i stället är spännande och intressant. Hur kommer det sig? Jag vore väldigt intresserad av att få höra något om det och varför….

 • Grim

  Men vem i hela världen tycker att stenar och medium är spännande? Ett vansinne legetimerar väl inte ett annat?

 • funderaren

  Jag har fått erfara det flera gånger….. tycker bara det är skumt.

 • Henric

  Om det nu är jesus eller någon annan himmelsk figur vet ingen människa. Men när vi så oss omkring runt om i världen, är det någon som tror att det skulle kunna vara slumpen. Naturen, ja allt har en hel rad av 1000-tals steg för att det ska bli rätt.

  Det finns en tanke med precis allt.

 • Challe D

  Henric, ta din argument för Intelligent Design någon annanstans. Universium har utvecklats under så otroligt lång tid att de tusentals steg du pratar om visst utvecklats genom (i brist på bättre ord) slumpen.

  Och innan du drar igång med ID-älskarnas favoritargument, “Det finns luckor i evolutionsteorin”, så vill jag slå fast att bara för att en teori har brister betyder inte det att den är osann.

 • Slumpen

  Och Henric - blev det verkligen verkligen “rätt”? Jorden är mest full av miljarder figurer som gör vad som helst för att överleva, om det så handlar om att döda allt i sin omgivning.

 • F.

  “Jorden är mest full av miljarder figurer som gör vad som helst för att överleva, om det så handlar om att döda allt i sin omgivning. "

  -faktum är att jorden INTE är full av det… människor har tvärtom i tusentals år skapat ett samhälle där detta beteende ses som abnormt och förbjudet.

  Detta är, i mina ögon ett av de större argumenten mot just evolutionsteorin. Om den starkaste alltid överlever så borde futtiga känslor som ånger, samvete och moral för länge sedan ha suddats ut, eftersom dessa känslor knappast är konstruerade för att främja individens överlevnad i något större mått. Evolutionen bryr sig ju inte om vad folk tycker, eller att man ska vara snäll mot sina medmänniskor, tvärtom!

  om man bortser från alla argument som “tankar med allt” och “det måste vara någon som tänkt ut allt” så kvarstår fortfarande det faktum att en människoart som ser moral och godhet som något eftersträvansvärt går stick i stäv med hela evolutionsteorin.

  (och nej, jag påstår inte att jag tror att jorden skapades på sex dagar eller något sådant…)

 • T-Bag

  f.»> Hur kan du säga att bara för vi har skapat ett rättssamhälle så stämmer inte evo-teorin… :) Att de starkaste överlever handlar ju adeption och acklimatisering… Att människan inte dödar nu mer för att överleva är för att vi har tillräckligt med resurser för att överleva ändå… Det har den tekniska evolutionen sett till… sen att resurserna är helt snedfördelade över världen är ju ett större problem att diskutera än om Gud, Allah, Jahve eller en förvillad utomjording har skapat jorden… Men jag kan också säga att om vi blir trängda i ett hörn och det handlar om dig eller en annans människas liv så skiljer det inte mycket i tanken från vilket flockdjur som helst det är bara att nu för tiden ligger det som ett evolutionärt oväsen ibakgrunden…

  C ya

 • f

  att människan numera är så civiliserad att evolutionen inte “behövs” är ju ett resonemang som i sig ogiltigförklarar hela teorin. poängen (en av poängerna) med evolutionsteorin är ju just att den är oundviklig. den starkaste överlever inte för att han väljer att överleva, utan för att det är sakernas naturliga tillstånd. Människan är den enda art som har utvecklat den här typen av moraliskt tänkande (förutom vissa arters rudimentära flockinstinkter) och ändå är människan längst upp i näringskedjan. Det är orimligt att anta att en varelse som kan låta bli att vara krasst egoistisk skulle överleva. Nuförtiden, visst, i vårt skyddade samhälle, men inte på vägen dit. Moralen är ju inte precis en ny uppfinning, den har funnits så länge man kan spåra historien bakåt i tiden. Om ett djur i naturen skulle utföra osjälviska handlingar utan att se till sitt eget bästa så skulle den ganska snart gå under, men människan klarar sig. förklara gärna detta på ett sätt som inte motsäger evolutionsteorin tack.

 • TT

  f: Jag anser att dina tidsperspektiv är en aning skeva men det förvånar inte, kreationister brukar ha konstiga begrepp om planetens ålder mm. Jag är övertygad om att människan först placerade sig på näringskedjans topp och sen utvecklade sina filosofiska ideer. Detta i sig följer också den evolutionära tanken.

 • TT

  Ang Kyrknytt: Det är beklämmande men inte alls överraskande att man med benämningen “Kyrknytt” utesluter de samfund som inte räknar sig som kristna. Småstadens inskränkthet lever kvar precis som jag mins den från min uppväxt på 70- och 80-talen.

 • T-Bag

  f.»> Jag vet inte vilken verklighet du lever i… När jag ser på Tv varje dag ser jag ju att den moralen som till viss del är frampiskad av fanatiska präster pch troende genom tiderna är borta och det dödas hej villt för att människor ska få det dom vill…. I sydamerika får barn döda varandra och andra för att få mat för dagen, i USA dödas det hej vilt och då inte bara inom landet… Bush har ju tagit dödandet på tour endast för att göra sitt namn odödligt som den president som klarade av terrorismen samt fixade nya oljetillgångar till landet. I Afrika sker det bestialiska krig, mord och allt bara för att samla på sig så mycket tillgångar som möjligt… Jag vet inte om jag ska fortsätta men kom inte och säg att moralen är en del av den naturliga evolutionen utan det är ju ett filosofikt påhitt som i allra högsta grad är på väg att försvinna…

 • Mr T

  Stora ryggdunkar till T-Bag! Kunde inte sagt det bättre själv.

 • f

  eh… att moralen inte är en naturlig del av evolutionen var ju just min poäng. folk borde lära sig läsa…

  beträffande tidsperspektiv förstår jag inte det märkliga påstående som TT för fram beträffande mina. allt jag påstod var att människan bara har historiska belägg för sitt eget samhällssystem och sina egna tankemönster för några tusen år. Det har inget med världens eventuella uppkomst att göra.

  Argumenten om att moralen är på väg att försvinna är ju inte nya. de har funnits i årtusenden. varje generation har hävdat att moralen är på väg ut. Att de ideal som vi idag lever efter är pådyvlade oss av kyrkan är också ett barockt påstående, eftersom samma ideal står att finna i alla delar av världen, även de delar där kristendomen aldrig haft något fäste. Jag tänker på värderingar som : man ska inte döda varandra, man ska inte sno varandras grejer, man ska inte sparka på dom som ligger, man ska vara snäll mot varandra, man ska hjälpa dom svaga etc. etc.

  Att det finns krig och våld och liknande är ju inte nytt. Poängen är ju att människan i allmänhet INTE SER DET SOM NÅGOT NORMALT! Människor världen över protesterar mot krig, man förfasar sig över orättvisor, man lider med de stackars fattiga barnen. Inget av detta är förenligt med en evolution där man måste vara hård för att överleva. Att månniskan skulle utvecklat dessa känslor efter att hon redan “utvecklats färdigt” stämmer inte heller, eftersom evolutionen, som jag tidigare påpekat, aldrig tar slut.

  om moralen är ett filosofiskt påhitt, som möjliggjorts genom att vi lever skyddade liv, så borde man snart kunna se liknande mönster hos tamdjuren. snart kommer kor och grisar börja släppa varandra före i matkön.

  varför kan man inte objektivt resonera kring evolutionsteorin, precis som man gör med andra teosier? Så fort det kommer på tal så går folk vilt till angrepp och blir väldigt övertygade om sin egen kunskap. Sekterism, någon?

  Ivriga förespråkare för evolutionsteorins förträfflighet är ofta mer inskränkta än de som kallas “frirelle”.

 • Henric

  Challe D med ditt inlägg ““Det finns luckor i evolutionsteorin”, så vill jag slå fast att bara för att en teori har brister betyder inte det att den är osann.”

  Så kan man väl påstå att de flesta teorier finns det sanning i?

  Det finsn massor av luckor i evolutionsterin. Ett är ju att vi människor har ett samvete. detta strider ju helt och hållet mot att den starkaste överlever. Något som forskare inte kunnat förklara.

  Det andra är ju att många evolutionister har idag själva sagt att det finns allt för många brister för att den ska vara trovärdig att bygga en hel värld på.

  Evolutionen i sig är ju rasistisk eftersom den bygger på att vi kommer från apan och att vi vita skulle vara ett steg längre i utvecklingen än t ex svarta. Något som darwin har sktivit i sina böcker.

  Finns ju mängder av saker som tar död på myten om evolutionen. Ett är ju te x att ingen forskare har hittat en enda av alla dessa miljarder mutationer som skulle inträffat.

  t ex när en ödla fick en vinge efter miljontals mutationer. alla dessa mellandjur finns inte.

  Sen om religioner har rätt kan jag inte säga.

  men att evolutionen är något som hör 1800-talet till och början av förra decenniet.

  det märkliga är att när man kritiserar evolutionen så hamnar man ofta i en försvarsställning för kristen tro. Måste uteslutande av det ena innebära rätt väg för det andra…

 • Mr T

  Det mästa blev rätt men detta är helt fel :

  “t ex när en ödla fick en vinge efter miljontals mutationer. alla dessa mellandjur finns inte. "

  Det finns mängder med arter som har halvtutvecklande “kroppsdelar” som de inte använder.

 • Henric

  Mr T tack för att du tycker det mesta jag skrev var rätt!

  Visst är det precis som du skriver men samtidigt så är det bara en liten del. man har inte hittat en enda fossil som är “fel-mutation” (ursäkta ordet - hittade inget bättre).

  Alla miljoners miljoner steg innan det växte ut en vinge på en landvarelse har man inte sett t ex.

  detta kan vi diskutera i all oändlighet. men det jag vänder mig emot är att så fort man motsätter sig evolutionen så är man antingen djupt religiös eller anhängare av ID.

  Evolutionen säger oss massa intressanta saker om utvecklingen men den säger oss inget om uppkomsten.

 • T-Bag

  Människan är ju inte bara en biologisk varelse utan har ju som många andra djur som lever i flock utformat en social struktur som efterlevs… så länge du tillför flocken något så får du vara med… Du kan ju snacka om moraliska tanker hos vargar, myror delfiner också… Dom lever efter de sociala regler som satts upp inom gruppen och kan du inte efterleva det så blir du satt åt sidan…

  Henric»>“Evolutionen i sig är ju rasistisk eftersom den bygger på att vi kommer från apan och att vi vita skulle vara ett steg längre i utvecklingen än t ex svarta. Något som darwin har sktivit i sina böcker.”

  Kom igen!? Darwin la fram sin teori på 1840-talet när de nationalistiska strömmningarna va skyhög… En teori är till för att utvecklas och förfinas…. Du tror att evo-teoretiker idag med någon form av värdighet skulle sälla sig till detta idag… skrattretande….

 • Henric

  T-bag Kom in i matchen själv grabben!

  Tror du att nationalismen är exceptionellt hög på 18oo-talet om vi jämför det som har hänt i Världen under 1900-talet? det tror jag inte ett smack på. Räcvker väl bara att se vad som hänt i världen, i USA, I Europa och inte minst mellersta östern.

  De nationella strömningarna har knappast minskat…

 • f

  “Du kan ju snacka om moraliska tanker hos vargar, myror delfiner också”

  nej det kan jag inte. där är det just som du säger så att så länge man följer gruppens mönster så “får man vara med”, även om det innebär att de svaga och sjuka stöts ut och lämnas åt sitt öde (vilket är vanligt bland flocklevande djur). Att rätta sig efter gruppen handlar inte om moral, utan om överlevnad.

  Människan är det enda djur som tvärtom anser att gruppens mönster inte är något eftersträvansvärt i sig. Om “gruppen” följer mönster som människan inte vill gå med på, eller som individen inte håller med om så går människan sin egen väg. Människan visar även exempel på att gå emot gruppen även om det inte gynner henne själv. Snarare är det ofta så att den som går emot gruppen pga moraliska värderingar får lida för detta.

  Men allt detta är ju beside the point. Det du hävdar är ju i förlängningen att människan inte alls har något som kan kallas för moral eller samvete, och det kan jag bara ställa mig frågande till. Alla människor upplever skuld, ånger etc. Detta är fullständigt värdelösa egenskaper ur ett evolutionistiskt perspektiv, och det är därför dessa egenskaper är anmärkningsvärda. Det faktum att de har överlevt är ett stort mysterium, om man ska tro blint på evolutionsteorin (vilket verkar vara normen i det här fallet).

  Jag säger inte att vi ska överge evolutionsteorin. Tanken om att varelser anpassar sig efter sin levnadsmiljö är ju ganska självklar, men som helhet räcker inte teorin till för att förklara allt som finns i världen. Om man inte lämnar möjligheten för något mer öppen så är man mer än lovligt naiv, enligt mig. (Dessutom är man inskränkt på ett rent skrämmande sätt)

 • daniel.

  Jag tror man först borde lära sig vad evolutionsteorin går ut på innan man påstår saker som att moral etc. motbevisar den. Det är en allmän uppfattning att Det Naturliga Urvalet är samma sak som “Den Starkare Överlever”. “Survival of the fittest”(ett begrepp som darwin f.ö inte var helt pro) betyder ju Att den bäst LÄMPADE överlever, inte den starkaste. Och då har jag svårt att se hur känslor som moral etc. INTE passar in i teorin. Är väl få djur som går ut på att slå ihjäl varandra inom flocken, som F. verkar tro?

 • f

  daniel»

  Du har tydligen helt missuppfattat vad jag skriver, eller också har du inte läst det.

  Min poäng (den är väl inte min egentligen, det är en ganska vitt spridd uppfattning) är att det som vi idag kallar för moral är baserat på människans sinne för vad som är rätt och vad som är fel. dessa uppfattningar är, i det stora hela, likartade över hela världen, och går i huvudsak ut på det jag tidigare nämnt (inte döda, inte stjäla, hjälpa de svaga etc.). Detta är inte nödvändigtvis något som alla lever efter, men det är detta som ses som det rätta, det eftersträvansvärda. Dessa känslor måste ju ha uppstått en gång i tiden, och det är där det hela blir märkligt, eftersom människan enligt evolutionsteorin långsamt utvecklats från att vara ett “vanligt” djur. Om ett “vanligt” djur började utveckla känslor som “nej, varför ska jag ha mat om dom andra inte får”, eller “Mitt samvete förbjuder mig att bruka våld” så skulle detta djur tämligen omgående duka under, eftersom de andra djuren fortfarande har sin egen överlevnad som huvudmotiv. Det må vara hänt att det som nuförtiden fungerar bäst är att vara god, men du kan väl inte seriöst tro att godhet är något som var ett vinnande drag i urtiden?

  “survival of the fittest” är ju just det jag pratar om. Om vi utgår från att människans utveckling pågått under miljontals år så måste allts ALLA de egenskaper som människan har idag vara de BÄSTA. Dessa egenskaper måste alltså ha varit så framgångsrika att de som hade andra egenskaper dog ut. Att få in samvete och moral i detta kanske skulle kunna fungera om förändringen skedde brett och med stort genomslag under en och samma generation, men om vi utgår från att slumpen genererat fram detta långsamt så blir det genast mer svårgenomförbart, eftersom de snälla, konflikträdda individerna inte borde levt särskilt länge i konkurensen med de mer överlevnadsinriktade.

  kul förresten att Daniel infriar mina förväntningar på personer som vänder den aggressiva sidan till så fort man tvivlar på deras religion, förlåt jag menar teori…

 • RZI

  Mig veterligen så tillämpas evolutionen även på grupper av individer. En grupp som kan samarbeta klarar sig bättre än en grupp som inte kan samarbets. Har inte riktigt följd den digra mängden inlägg. Ta ett myrsammhälle. De har ett beteende som utifrån kan ses som moraliskt då de till sista myrsyredroppe försvarar larvet och drottning i samhället. Och även samlar mat till andra. Det enda den individuella myran vinner på det är att samhället blir starkare. Alla flockdjur, från myran upp till människan måste kunna agera “moraliskt” gentemot andra individer. Detta är precis lika naturligt som att kriga med alla individer som inte tillhör den egna gruppen. Således, krig och moral tillhör människans natur.

 • Booya

  intelligent design… det är ju fan så man baxnar.

  det är ju som jag alltid sagt, alla religiösa är ett gäng lallande fånar. sätta sin tro till en högre makt, det tycker jag är ett tecken på att man är en svag individ.

 • ...

  eh… det där låter ju oerhört begåvat… sten i glashus, låter det bekant?

 • Danne

  Go kreationisterna! Där har vi en teori som makes sense! (?)

 • tk.

  Allt går ju i trender. Nu är det modernt att tro på magiska krafter i stenar, kontakt med andar och healing som hippies på 70-talet kom på…

  Men när vi väl kommer till någon gammal traditionell religion, som tex kristendomen så är den bara SÅÅÅ old!

  Ha en granitsten i fickan som skyddar mot baksmällan - Helt normalt!

  Be till Gud när man ligger å dras med diverse bakisåkommor - SHIT! Du måste vara fanatiker!

 • F.

  skyddar granit mot baksmälla? fan… det måste jag komma ihåg…

 • Challe D

  I den här tråden var det fart. Jag kan se ett genomgående tema i mina motdebattörer, ni har extremt bråttom. Människan har utvecklats under lång tid. Väldigt lång tid. Men om ni kollar på vad extremt supergammal Jorden är har vi och våra apkompisar bara funnits på Jorden en liten bråkdel av tiden. Vart ni får era påstoenden om att allt ska gå fort om förstår jag inte.

 • f

  fort? vem har pratat om fort?

Ny tråd
 1. 02 Fem år senare
 2. 190 Myter och sanningar om Jönköping
 3. 00 R.I.P
 4. 04 Vogel på Jnytt
 5. 02 Luftvärmepump
 6. 03 Rondellböter
 7. 00 Juldagstipset
 8. 00 Linnman kastar in handduken..
 9. 05 Google maps, vad i helvete?
 10. 02 Jolie Salope
 11. 04 Kulturchefen får foten
 12. 02 Tips på billig bra skomakare!
 13. 03 Vad ska han nu filma?
 14. 04 Döner Kebab
 15. 14 Ankdammen är död
 16. 03 Bästa stället att se EM
 17. 03 Piano
 18. 37 Vilka saker av dignitet har hänt i Jönköping?
 19. 06 Ny restaurang på Piren
 20. 05 vart ta foto till körkort
 21. 04 Utelivet i jönköping på nittitalet
 22. 00 Skottlossning i Bankeryd på Mogatan (?)
 23. 91 "höghushotellet"
 24. 07 Kulturhuset omstartas
 25. 04 Hallpressen AB: Ytterligare ett machtübernamung?
 26. 03 Gårdsrosteriet
 27. 06 Nyöppnad turkiskt ställe
 28. 35 Kulturbyrån komma piffar upp stan?
 29. 02 Företag med bluffmetoder i Jkpg enligt Jnytt..
 30. 01 Det är synd om Jkpgs stolthet...
 31. 02 Teatersport på Junedal
 32. 05 Hörde nån en ordentlig knall inatt..?
 33. 06 explosionen i habo
 34. 02 Lägg ner eller utveckla Ankdammen.
 35. 02 Gott nytt år
 36. 07 RedLion
 37. 02 Var avslutade ni juldagen? (Sängen räknas inte)
 38. 02 Sammanfatta 2011!
 39. 03 Äntligen julafton
 40. 19 Tveksamt kundbemötande.
 41. 02 Folkets Bios (digitala) öde avgörs imorgon onsdag..
 42. 05 Juldagen
 43. 02 borås motsvarighet till SveJe/ankdamm?
 44. 11 Mån och tisdagar jönköping
 45. 04 Nyfikets/Kultans vara eller icke vara
 46. 04 bara att slå till! (blocket-annons)
 47. 14 Invigning av Spira
 48. 08 1+1, någon?
 49. 00 Hejsan inatt drömde jag en så rolig dröm
 50. 03 Kunde man läsa det här i JP?