Sveriges Jerusalem Ankdamm Vatterstranden.com Peterson&Nygren
Välkommen till inte alls nya Ankdamm. Allt är som innan,
fast bara i fantasin.

"höghushotellet"

Magnus Ladulås

Bra att staden vågar satsa på lite utmanande projekt. Vill man ha en tät stad med mycket liv och rörelse i så är det fler höga hus som behövs. Jag tror att det går att kombinera med en gemytlig stadskänsla.

 • Skrollan

  OJ vad jag håller med!

  Med tillväxt kommer jobb - med jobben kommer pengarna och får stan och spraka och växa!

  Mer höghus och storstadskänsla! Underbart!

 • Tenshi

  Jag är väl varken positiv eller negativ till det. Det kan säkert göra sitt för stan. Tycker att det har varit mycket gnäll från folk som snarare förespråkar tält-höjd och byggstopp på alla nya hus. Dock så kan jag inte påstå att en stor glaskub är något att vila ögonen på. Känns ju lite malplacerad där det är tänkt att den ska stå med, speciellt när man kommer att riva hus för att få plats med bygget. Det hade nog gått att välja en annan fasad som påminner mer om det omkringliggande området då.

 • Adams

  men det är väl inte mitt i tändsticksområdet det ska byggas utan vid hörnet av juneporten, mitt emot biografen ungefär? I jämte bruna jätten huset.

  Har jag fått för mig iaf.. rätta mig om jag har fel =)

 • Magnus Ladulås

  Det ska byggas i hörnet mot korsningen järnvägsgatan/västra storgatan.

 • Tenshi

  Det kommer stå ungefär där “rampen” ner till Tändsticksområdet ligger nu. Precis till väster om alkisdagiset eller hur man nu ska säga. Det innebär att den lilla parkeringen som ligger där försvinner (är väl mest reserverade rutor där idag dock). Änden på Järnvägsgatan kommer att byggas om en del med. Verkar som att den kommer att bli lite mindre. Ett parkeringshus ska nämligen ner i marken där. Det gör att det kommer att uppstå en ny gata mellan Tändsticksområdet och järnvägen för att avlasta trafiken från Järnvägsgatan.

  Huset var faktiskt inte riktigt så fult som vad jag mindes det när jag kollade på bilderna igen nu. Hade för mig att det skulle bli ett helt fyrkantigt plan.

  Kommer bli en större trappa ner till TO, kan nog hjälpa till att locka ner en del personer där skulle jag tro. http://jonkoping.se/images/18.576e2876127715ad02c800010023/T%C3%A4ndsticksomr.gif

  Plankarta: http://jonkoping.se/download/18.7d1fdb4a12864f8f9f180005202/Plankarta+och+best%C3%A4mmelser.pdf

  Mer läsvärt: http://jonkoping.se/download/18.7d1fdb4a12864f8f9f180005201/Plan-+och+genomf%C3%B6randebeskrivning.pdf

 • Nom de plume

  Det här kommer bli så jävla bra och välbehövt för området! Kolla bara de nuvarande miljöbilderna från sista länken postad av Tenshi! (sid 6-7) Huset kommer inte att skämmas för sig -hoppas innerligt att badtastepolitkerna håller tassarna borta från Yellons förslag med svarta inslag och partier i fasad (sid 8) och INTE börjar krångla med att få bygget kålgårdskt pissgult!

 • deftoner

  Vad är det som är så gemytligt med stan nu? Känns allt mindre gemytligt, börjar snarare se ut som en stor galleria..

 • Nom de plume

  Å visst, leker man med tanken att det varit aktuellt och diskuterats en alternativ placering i -låt säga, Munksjöparken hade jag röstat för det. Hade en sådan placering möjligjort en än högre byggnad (+20) hade det övertygat än mer. Men.. någon alternativ placering är varken diskuterad eller aktuell och då tycker jag det får bli på förlagen plats, nånstans måste det ju börja. Byggs en kommer kanske fler högre byggnader per automatik. Dessutom kommer detta göra “Jätten” och kommunhuset lite mindre framträdande vilket är positivt!

 • vän av ordning

  Nom De Plume:

  ang ditt inlägg 09:44

  Håller klart med! Hoppas innerligt att inte bakåtsträvarna försöker köra med ngt gubbpittoreskt nu.. typ “måste smälta in mer med omgivningen”

  Då har vi som du säger de där förbannade villa villerkulla-färgerna mixat med terracotta som plågat staden sedan sent 80-tal..

  Mera grått.. glas, svart och stål.. Den här staden behöver se lite strävare ut (i positiv bemärkelse)

 • Nom de plume

  True dat!

 • Magnus Ladulås

  För ett antal år sen fanns det planer på ett 25 våningshus i Huskvarna, vad hände med de planerna?. Vet också att det på 80 talet fanns planer på ett 110 meters hus där Filmstaden idag ligger. Det hade varit något det!

 • Nom de plume

  Du syftar på höghuset i det sk. “Rumlaborgsprojektet” i Hva. Tyvärr blev de planerna grusade av Nimby-jävlarna i området.(i huvudsak pensionärer förstås) Ibland kan man läsa nån notis om det, så projektet verkar finnas kvar, om än vilande -och kraftigt reviderat till i bästa fall en mataffär och utan planer på nåt högre hus..

  Jag kan inte låta bli att mysa lite extra när man läser nån liten insändare författad av nån Huskvarna-gamling (ja, de flesta verkar va 65+) som snyftar och anser sig bo i en del av kommunen som är så eftersatt i så mycket. Haha tänker jag, mås så vara -så kan det gå när man inte ser längre än utanför sin egna tomtgräns och sätter sig emot varenda sak som kan har med utveckling att göra. Det ursprungliga “Rumlaborgsprojeketet” hade kunnat ge Hva den vitamininjektion som kommunens blintarm så väl behövde, men man satte sig på tvären och nu är det ju ett centrum i misär. Tyvärr!

  Back to topic -Match Tower är mycket längre kommet, kommer till 90% chans realiseras och enl. ritningen totalt 160m högt!

 • Simon

  Ser ju fint ut förutom att det verkar kunna bli ganska trångt bara. Jag fattade inte riktigt hur trafiken ska gå? Och kommer den inte skymma en hel del? Men det ska absolut bli kul att nån satsar på stan!

 • Nom de plume

  Trångt = inte rå´ -förtätning!

  Trafiken = mer paralellt med järnvägen antar jag!

 • Magnus Ladulås

  Beslutet är taget av KS. http://www.jnytt.se/nyhet/32596/vem-ska-fa-ansvaret-att-driva-hoghushotellet

 • Nom de plume

  Gôtt mos!

 • Magnus Ladulås

  Vad ska hända med Rumlaborgsprojektet nu? åkte förbi där härom dagen och såg att de byggnader som låg där nu är rivna.

 • Simon

  Haha, först trodde jag du menade rondellen, vet inte varför. Men vad jag hört så ska ica flytta dit, fast det kanske är gamla falska uppgifter.

 • Magnus Ladulås

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=3768551

  Snart är det i hamn!

 • Nom de plume

  Sweet! :)

  Btw: någon som vet vad som händer med Jätten nu? vågar man hoppas på ny fasad eller åtminstone ny fasadfärg?

 • Nom de plume

  Jääh!

 • Tenshi

  För er som har missat det: http://jnytt.se/nyhet/33306/kommunfullmaktige-rostade-ja-till-nya-hoghushotellet

  Jag kollade på livesändningen. Alla utom V var positiva till det. Thordis Samuelsson kom men en väldans massa gnäll och konstiga frågor, men det gav inte någon effekt på de andra.

 • Nom de plume

  En kärringjävel med förnamnet Thordis bör man ta med en näve salt.

 • strixy

  så jäkla skönt att se jkpg förnya sig lite och inte lyssna på dom gammla gnällspikarna som tycker vi förstör innestan, riv istället för fan hela och alla trähus och bygg nytt.

 • Magnus Ladulås

  risken är att massa privatpersoner nu kommer lämna in alla möjliga former av överklaganden. hoppas verkligen beslutet att bygga kommer ligga fast.

 • Tenshi

  Det lär säkert överklagas en hel del. Sura gubbar och rabiata tanter lägger sig alltid i saker som detta, men tids nog kommer huset stå där ändå. En majoritet är för bygget, behövs något riktigt bra argument för att man ska ändra på det.

 • Goethe

  Jag har inget emot själva Höghushotellet utan bara att det ska ligga där det ligger. Varför bygga något som kommer skymma utsikten över vättern ännu mer? Jönköping behöver givetvis förnyas för att kunna expandera men mångt och mycket av nybygget är inte konstruktivt och genomtänkt. Smothuset är ett skämt som man bara har trängt ihop i ett hörn där det alla redan är ordentliga köbildningar. Har man besökt Kålgårdsområdet är det vid vissa tider nästan omöjligt att kunna ta sig ut. Stadsplaneringen är usel och det verkar bara att vill göra om centrum så mycket som möjligt utan att göra den större.

 • Tenshi

  Där var första överklagan inne. Bostadsrättsföreningen Vätterutsikt gillar inte bygget. De äger det gul/gröna huset bredvid Biostaden, det som Tefanis låg i tidigare. Kommer ju hamna rakt bakom hotellet så jag har väl viss förståelse för det.

 • Nom de plume

  Thordis (proletärkärringjäveln) har yttrat sig igen i Bajsposten (citerar overstyvt) med fantastiskt många sakfelaktigheter dagen till ära. Detta tillsammans med 5-6 boendeöverklaganden och nån fjantig demonstration med 5st pensionärer och 21 1/2st kängpunkare med alldeles för få orättvisor att koncentera sig på, är vad “de” kallar motståndet.

  BYGG BYGG BYGG

 • Sockerkaka

  Men suck. Jag är helt emot hotellet. För höjden? Knappast, smäll upp ett dubbelt så högt om det ändå ska… Men det kommer ju knappast blir det “lyft” för Tändsticksområdet alla ylar om. Precis intill ligger City Hotel. Ett hotell. Fullbelagt. Oj vilken inverkan det har på området. Det fullkomligt vimlar ju av turister - inte.

  Om jag tror alla Jönköpingsbor kommer hänga där bara för att det kommer ett-jättehögt-hotell-precis-som-i-storstan? Jo, säääääkert. Hejdå Eurostop, nu är det ett nytt modernt hotell jag hellre vill hänga vid. Bygg en saluhall istället.

 • HejaEslöv

  Hahaha! “hejdå Eurostop” Ja lite så är det ju. Tändsticksområdets stora problem är väl att det ligger inklämt mellan de största trafikådrorna i centrala stan, kommer inte bli så mycket spring där så länge man måste vänta på herr Gåman i tio min när man ska dit. Bra ide med en saluhall, passar ju de gamla husen perfekt. Men smäll gärna upp ett ball hotell, kul när det händer grejer och om det byggs nåt som inte är ett parkeringshus eller 55+ boende på Kålgården.

 • Nom de plume

  Vadå istället? Vilken värld lever du i som tror att de som är villiga att investera en jävla massa pengar i ett top notch-hotell istället bygger en saluhall, ett idrottshus -eller en rockklubb bara för att den eller den anser att det behövs… Nu råkar någon vilja realisera dessa planer och kommunen är positivt inställd till projektet. Givetvis skall ju byggnaden bli en märkesbyggnad som med största sannolikhet gör det fina gamla kvarteret mer intressant och mer inbjudande än idag, inte nödvändigtvis för att det är ett hotell där. På köpet får kommunen delvis bidrag att dra om vägen och göra trafiksituationen bättre på platsen..

  Jag tycker ju att sjömagasinen, seb-huset, “väjnes” etc. gjort det fan så mycket mer inbjudande att hålla till vid norra munksjöstranden mot tidigare blåshål och öststatspräglade område. Nu har kommunen äntligen börjat asfaltera också.

  Om sen någon senare bygger ett än högre hus någon annanstans är ju ännu bättre -då mest för sitt självändamål, först då kan man i ett inledningskede diskutera andra placeringar.

 • dekman

  Nom de plume: så sant så sant… vet inte om det är typiskt svenskt, men ibland är det många som inte förstår det där med privata investerare vs kommun eller liknande. När Bowlingcity ville bygga en jätteanläggning i centrum var rekationerna typ “är det inte bättre att de bygger bostäder?” och min tanke var: varför ska en bowlinghall bygga bostäder?

  Det är ju inte kommunen som ska bygga och driva hotellet, så resonemanget - som du påpekar - när man ställer det mot andra saker är helt absurt.

  För min del kan man bygga både saluhall och hotell, det ena utesluter inte det andra.

  Sen är jag genuint trött på snacket om tändsticksområdets charm och som om det vore JKPGs “gamla stan”… visst några meter av området är fint - och sorgligt underutnyttjat - men omgivningarna är hemska med risiga banvallar, parkeringar etc. Vad fan är det att bevara ärligt talat?

  Det finns få saker som är lika intressanta arktektoniskt som blandningen mellan gammalt och nytt - och jag hoppas det blir så på tändsticksområdet också.

 • Sockerkaka

  Jag lever i den värld där man kan säga “Sorry, kul att ni vill investera pengar i ett “top notch-hotell” men på just den här platsen passar det inte.” (Överhuvudtaget ska man väl inte tillåta någon att göra något om de motiverar det med “top notch”?)

  Jag tror inte att en byggnad per se, märkesbyggnad eller inte, drar folk. Jag tror det är innehållet i byggnaden som drar.

  Jag menar inte att hotellbyggarna ska bygga en saluhall, jag menar att de får bygga någon annanstans. Däremot tror jag på att från kommunalt håll ha en vision, skissa upp en tanke om vilket innehåll man vill ha och sen kan man flagga för det.

  Dekman: Kolla här så får du se hur fint det kan bli. Samma storlek på området, samma arkitektur.

  http://www.knappingsborg.se/index.php?id=42

 • Magnus Ladulås

  Vi behöver ganska många fler Hotellrum i Jkpg.

  Det här kommer bli en byggnad som kommer att öka stadens attraktionskraft och göra Tändsticksområdet mer levande.

  Konkurrensen mellan kommunerna ökar, alla av den här typen av projekt är viktiga. Vill man ha en tät stad är det rent logiskt på höjden man måste bygga.

  Baren på 18 våningen blir ganska unik och kommer bli en naturlig samlingsplats.

 • Sockerkaka

  För mig handlar det inte om jättehögt hotell eller inte. För mig handlar det om hotell just där. Och nej, jag tycker inte det.

  Sen när det kommer till dragningskraft och “unik bar och naturlig samlingsplats” säger jag bara “Nyhetens behag”. Vill vi sticka ut borde vi väl bygga arton våningar neråt istället - var finns det hotellet? ;)

 • dekman

  Knääpingsborg är defintivt eftersträvansvärt - MEN det utesluter likförbaskat INTE att man inte skulle kunna ha ett höghushotell i utkanten av området. För det är det det handlar om - utkanten om området. Det kommer inte att förstöra karaktären på tändsticksområdet, tändsticksområdet kommer att bevaras i övrigt precis som det är. SKillnaden är att med ny bar, restaurang och café så kanske man kan öka folklivet i området.

  Alltså, trust me - jag gillar verkligen tändsticksområdet - det har charm och enorm potential - MEN nygyggnation i form av ett höghus skulle INTE förstöra vare sig charmen eller potentialen.

  Sen kommer vi troligen aldrig få nåt som liknar Knäppingsborg ändå. Skillnaden är nämligen att Norrköping är en riktig stad, dvs folk där har en (stor)stadsmentalitet som jag tycker att Jönköping saknar - både bland invånare och de som styr.

  Jönköping city ser ut som en förvuxen småstad och invånarna känns som de har en småstadsmentalitet.

  Det finns två platser i stan idag där ändå potentialen finns, där det är lite mer stadskänsla - det är vid Filmstaden där alla uteserveringar, fik och restauranger skapat visst folkliv och det är vid norra munksjön med magasinen och waynes som är påväg att skapa folkliv, åtminstone under de varma månaderna.

  Och båda dessa platser är nybyggda och inte helt utan motstånd från småstadsbefolkningen. Tändsticksområdet kan bli den tredje platsen.

 • Sockerkaka

  Det känns inte som vi kommer längre utan bara cirklar runt. Några tycker hotell är toppen. Andra inte. Det enda jag ville få fram är att jag tycker inte hotell är toppen - inte för att det blir högt och på så sätt inte smälter in, utan för att jag inte tycker hotell tillför något. Jag tycker man ska satsa på annat. Och visst - dekman - det ena utesluter inte det andra. Men hotellbygge utesluter enligt mig mycket. För helt plötsligt blir det sovgäster man ska ta hänsyn till. Yta som kan användas till annat försvinner.

  Och det är väl mest det jag vill få fram. Att en del är emot hotellet just för att man inte tycker det är en så himla ball lösning. Att börja tramsa om småstadsmentalitet är just det yttersta beviset på just det samma. För - sorry att behöva vara den som berättar det för dig - Jönköping ÄR en småstad. Och vet du, Norrköping är också en småstad. T om Stockholm är en småstad. En huvudstad - visst. Men likväl också en småstad i jämförelse. För det är ju just det du gör - jämför? Det är inget fel med att vara en småstad. Däremot känns det väldigt ängsligt att tro sig bli en storstad bara för man gör som alla andra större städer. Dessutom långt efter.

  Seriöst, området runt Filmstaden - finns det ett mer omysigt område? Och näe, jag tycker inte Jönköping blev tre snäpp bättre av att vi fick ett eget Sandys, Georges coffeehouse och Subway… Däremot tycker jag Magasinhusen och Bauers brygga är toppen. Men jag vet ju också att innehållet inte kommer vara samma om arton månader. Design House Stockholm finns inte ens kvar till sommaren.

 • dekman

  Sant att filmstaden inte är ett mysogt område, men det har delvis skapat ett koncentrerat folkliv som tidigare varit ovanligt i den här stan, det är det jag menar.

  Sen kan man ha synpunkter på vilka som vill etablera sig - och jag tror på etableringsfrihet och accepetarar att Sandys, George etc vill finnas där.

  Sen ÄR mentaliteten viktig. Visst, Sthlm är också en “småstad” internationellt sätt men det handlar som sagt om mentalitet - att vara toleranta, intellektuella, kulturella, ha framåtanda etc. Det finns städer i ryssland och Kina med miljoner invånare som är mer bonnhålor än Malmö.

  En av Europas mest kosmopolitiska städer är Luxemburg, med 86 000 invånare. En av städerna med störst partyliv är Reykjavik, med 120 000 invånare. Så en stads mentalitet avgörs alltså inte alls av dess storlek. Och det är ett faktum att Norrköping, och för den delen även Helsingborg, har invånare och politisk ledning som har ett betydligt mer urbant tänkande än vad vi ser i Jönköping.

  Jag tycker det behövs mer urbant tänk överlag i den här stan, speciellt om man vill vara med och slåss om titeln nordens främsta stad i sin storlek. Vi är inte ens i närheten idag av det även om kommunen tjatar om det. Vi har en kommun som verkar helt blinda av att utveklingen i alla andra kommuner/städer går fortare.

  Dock så är jag beredd att hålla med om att ett höghushotell eller ej spelar föga roll i denna utveckling - om ens någon.

 • dekman

  Sockerkaka har f.ö en ganska trist “skomakare bliv vid din läst”-attityd. Vi har en trist småstadsattityd i jkpg men gunåde oss om vi vill ändra den, ty vi är en småstad och ska så förbli… Och hotell vad ska man med det till? Är ju mest jobbigt om folk vill övernatta i vår lilla stad - gästerna kan ju spendera pengar här och bidra till mer utveckling - så kan vi ju inte ha det!

 • Sockerkaka

  Dekman: Haha. Spänn av. Det var du som drog till med det tröttsamma “Småstadsmentalitet”-argumentet. Ännu pinsammare att börja jamsa om att Norrköping är något som Jönköping inte är - en “riktig” stad. Jag konstaterade bara att Jönköping ÄR en småstad.

  Om du orkar läsa vad jag faktiskt skriver hittar du ingenstans att jag är anti jättehöga byggnader, inte heller hotell. JAG ÄR ANTI ETT HOTELL PÅ TÄNDSTICKSOMRÅDET.

  Men jag vet, ibland när man skamsköljer över något lökigt man sagt/skrivit är det så mycket enklare att försöka putta över skulden på någon annan. Sorry - funkade inte denna gången. Bättre lycka nästa gång ;)

 • dekman

  En lite lustig sak, Sockerkaka. Jag var påväg in på dammen för att hinna be om ursäkt för mitt sista inlägg (om utvecklingsfientligt) eftersom det inte kändes helt rätt - tillkommit efter en hel dag av nästan migränliknande huvudvärk. Tyvärr hade du redan hunnit hit ;)

  Men om vi skippar grälandet, snacket om “storstad” (uppenbart att vi har olika definitioner) och t.o.m lämnar höghushotellet för en sekund - så måste man ändock konstatera att det finns en skillnad i mentalitet mellan Norrköping och Jönköping. I NKPG har stadbyggnadsvisionen ett uttalat mål om att skapa en levande urban stadsmiljö. Jönköping verkar helt sakna såna visioner trots vackra ord.

  Jag tycker att JKPGs kommun har hittat lite fel i sin vision samtidigt som man verkar vara helt ovetande om utvecklingen hos “konkurrenterna”. Faktum är att JKPG växer långsammare än motsvarande städer, trots att man skryter om hög tillväxt. Men vi tar inte in gapet - vi tappar. Men nu är ju som sagt inte invånarantal allt - jag tror man kan bygga en bra stad med det antalet invånare vi redan har om man får till en attitydsförändring. Och då kommer befolkningstillväxten automatiskt. Förutsättningarna för den goda staden måste alltid komma först innan man pratar om hur många invånare man ska växa med.

  Men det är som sagt en annan diskussion kanske.

  Och jag delar helt och fullt din vision om att förvandla Tändsticksområdet till nåt liknande knäppingsborg - det är viktigare för folklivet än ett hotell, så där är vi överens. Bara att i min vision finns det även ett fläskigt 18-våningshotell med Skybar i utkanten av området. :)

 • Sockerkaka

  Dekman: Vi tycker nog mer lika än du tror :) Jag förstår vad du menar kring småstad och storstad. Jag kan till mångt och mycket hålla med. Men jag tycker det är så trist att använda uttrycket småstadsmentalitet som skällsord och framförallt som huvudsakligt argument till alla som inte hoppar jämfota över höghushotellet. Det senare råkar jag ut för hela tiden.

  För min del är det helt okej att bygga höghushotell, fan bygg flera och ta i med dubbla höjden, men inte just där. OM man ska bygga på området tycker jag det vore bättre bottanför området - så alla som ska bo över eller gå på baren måste trava igenom h e l a området.

  När det kommer till visionsarbetet i JKPG v/s NKPG är jag inte tillräckligt insatt. Däremot har jag bott i bägge städer :)

  Vi ses i Skybaren ;)

 • Nom de plume

  Mycket spännande utveckling på den här tråden -tack ni båda.

  Ingen har ju per definition fel men jag vågar ändå sålla mig mer till dekmans resonemang.

  Däremot finns det många bakomliggande faktorer till varför de båda städerna är både så lika men ändå olika.

  Det är ganska lätt att vara enögd åt endera håll, lätt att bli hemmablind åt endera håll också. Men jag håller delvis med dekman och slås själv av den i vissa fall så ogrundat negativa mentalitet som råder, även fast stan har vissa visionära krafter/muskler som är den totala motsatsen -något jag är övertygad om att norpan saknar. Norpan är en sann knegarstad men med en offensiv ledning -där ligger en stor skillnad. En annan viktig sak är att Jkpg de senaste 100åren varit lite av en underdog på sverigekartan gällandes det mesta, man ska inte glömma att den här stan har tagit igen jävligt mycket på bara de senaste 15 åren. Jag tycker mig också sett en viss mentalitetsförändring också under de åren. Jag tror folk är så enkelspåriga (liksom jag själv) att när man ser hur det byggs, och saker förändras -då ser man saker mer positivt. underdogmentaliteten kanske släpper mer och mer för varje år som går och nya generationer som kommer till, idonno.. ?!

  Jag håller fullständigt med lekman att staden måste våga mer -som några andra, och ha en mer urban handlingsplan. Jönköping är med Svenska mått mätt ingen småstad och jag tycker nog att man kan ha lika mycket hybris här som i Helsingborg eller Linköping.

  jaja, en litet sidospår bara..

 • Nom de plume

  En passande länk i sammanhanget, två politiker som även fast de inte representerar mitt parti med respektive ideologier fullt ut -är stans bästa! Acko slår gång på gång hål på en hel del myter dessutom vilket är skönt att se och höra.

  LÄS!

  http://jnytt.se/nyhet/34903/pa-promenad-genom-stan-med-elin-och-acko

 • dekman

  Jag kanske låter bittrare än vad jag är inser jag. För Nom har rätt i att det har hänt sjukt mycket de senaste 15 åren efter att ha stått stilla i evigheter (förutom att JKPG faktiskt periodvis på 50-60-70-talen var något av en nöjesmetropol). Det är en helt annan - bättre - stad idag än när jag började plugga 1996. Det går inte att komma ifrån - även om jag som sagt tycker man inte är tillräckligt offensiva.

  Alla städer har sina olika förutsättningar, och mycket riktigt har t.ex Norpan och Jönkan helt olika förutsättningar. En tydlig skillnad är att Norpan är byggd som en “storstad”, så oavsett utbud så känns den större pga arkitektur och stadsplanering. Jönkan däremot är byggd som en “småstad”.

  Man kan förenklat säga att NKPG är en storstad som aldrig blev stor, medans JKPG är en småstad som växte - och idag är de lika stora - men NKPG har “fördelen” att de var stora för 100 år sen vilket ger ett annat - “pampigare” intryck.

  (Man får heller inte glömma att NKPG - också - var en stad på riktig dekis för bara 15 år sen, mer dekis än vad JKPG nånsin varit. Vi har levt en tämligen anonym tillvaro men aldrig varit neddekade eller fast i en neråtspiral).

  Men Jönköping har nåt annat som NKPG saknar, eller för den delen de flesta städer - ett sjukt vackert läge. Att åka in till Jönköping och se vattnet, bergen, staden är nåt som ger de allra flesta människor gåshud.

  Läget är världsklass och nåt som alla besökare minns. Det är som att se ett Vancouver eller Barcelona i miniatyr (appråpå hybris…) och är tveklöst vår USP.

  Det är också en av anledningarna till att jag är så stark förespråkare av ett höghushotell vid Vättern. Tänk er själva att avnjuta en drink på 18:e våningen med en fenomenal solnedgång över kullarna i öster och med Vättern rakt framför sig och ljusen från stan som speglar sig i vattnet österut.

  Det är toppklass och nåt som städer som NKPG eller LKPG bara kan drömma om. Eller för den delen de flesta andra städer i landet.

 • dekman

  Solnedgångar sker även i Jönköping västerut. Ber om ursäkt för kin felskrivning :)

 • Sockerkaka

  För egen del är jag nöjd om debatten blir något mer nyanserad. Att “Hotell-jatack”-sidan inte klumpar ihop “Hotell-nejtack”-sidan som en klump bakåtsträvare med småstadsmentalitet som tycker all förändring är djävulen. Att det bland oss finns vi med åsikten “Hotellet kan byggas men behöver inte ligga där”.

  Och att “Hotell-jatack”-sidan inte automatiskt är superurbana och nytänkande för att de tycker det är en vild idé och satsning med ett högt hus.

  :)

  För come on, höghushotellet är ju inte i närheten av hyrbris? Bättre än så kan vi ju? Mycketmycket bättre. Det krävs ju mer än ett högt hotell för att blåsa andra av stolen…

 • Sockerkaka

  Ni har inte missat att Norrköpings centrum är fyra jätteblock till gallerior va? Katastrof. Visst finns det affärer/fik på omkringliggande gator. Men det är märkbart att de ligger utanför. Totalt omysigt. Tänk om bara A6 fanns. Fast i mycket fulare förpackning. Och uppstyckat i olika byggnader. På två våningsplan. Brrr…

  JKPG - NKPG 1-0

 • Nom de plume

  Thats the spirit people, att vara konstruktivt kritiska på rätt grunder, påvisa brister -men också se möjligheterna, visa lite hjärta och se de många fördelarna.

  Jag är uppriktigt glad för att det finns fler som tänker och adderar energi i frågan. Så här gillar jag dammen!

 • dekman

  Problemet är väl att många av de mer högljudda motståndarna tillhör det mer reaktionära släktet som tror att de bor i en bullerby-idyll. Dessa har gjort att jag rent instinktivt dissar alla som är mot hotell på den platsen.

 • Sockerkaka

  Dekman: Okej. Du har rent instinktivt dissat. Förut. Men inte nödvändigtvis längre?

  Gör mig inte tunnhårig… :)

 • Goethe

  Till vilken nytta för staden skulle detta höghushotell tillföra? För min del så är det bara ett ytterligare desperat projekt som kommer skymma utsikten över vättern. Det är klart att Jönköping i mångt och mycket behöver förändras men det är ju inget konstruktivt som tillförs. Det verkar enbart vara desperata nödlösningar för att det bara måste finnas något nytt, sedan får det kosta vad det vill. Kommunen borde lägga resurser på det som vi redan har och göra det mer attraktivare.

 • Nom de plume

  Göte, kommunen lägger inga nämnvärda resurser på hotellprojektet, möjligen i form av diverse utredningar och ny detaljplan vilket vi nog kan kosta på oss.

 • Nom de plume

  Dessa förbannade jävla nimbys*..

  http://jnytt.se/nyhet/37136/hoghushotellet-blir-ett-fall-for-regeringen

  *http://sv.wikipedia.org/wiki/Nimby

  To be continued..

 • Magnus Ladulås

  När är byggstart?

 • sandra

  Ändå rätt fantastisk kul att folk gnäller och tar upp sikten till vättern när jorden består av över 70% av vatten av ytan. Samtidigt är väl Småland det landskap med flest sjöar i Sverige om jag inte minns fel.

 • Goethe

  Ja, schackta igen hela Vättern, Munksjön och Rocksjön och bygg bostäder, bostäder och bostäder. Gör gärna trafikplaneringen så bra som den är vid Eurostop eller kortebovägen vid rusningstrafiken.

 • Simon

  Goethe, jag gillar din allt eller inget-attityd :)

 • deftoner

  Goethe Håller med, svensken har alldeles för långt till vattnet. Kan man inte parkera båten, bilen och permobilen vid entrén lever man ju fan i värsta u-landet. Borde bygga en ringmur av villaförort och en pipeline som levererar surt lådvin runt hela Vättern så det blir slut på gnället! Sen blir det halabaloo för hela slanten.

  Skämt åsido,det borde vara helt okej att inte bo precis vid vattnet och inte gå hals över huvud för att få dricka latte i filttofflorna och stirra på Vättern.

 • Nom de plume

  Ett starkt hat tillängnas dessa nimbys. Tänk att några enstaka jävla idioter kan orsaka sån skada.

  http://jnytt.se/nyhet/41839/fortfarande-inga-svar-kring-hoghushotellet

 • Nom de plume

  Förvekligandet från ide' till verklighet går verkligen i ultrarapid i den här stan.

 • Magnus Ladulås

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=4820341

  Äntligen!

 • Nom de plume

  Just det -ÄNTLIGEN!

  Ett långt jävla långfinger till alla bakåtsträvare och nimbys…

  Hahaha… segerns sötma!!

 • Goethe

  Jaa, vad kul med ett hotell. Hotell är ju det roligaste som finns. Det är ju verkligen det viktigaste Jönköping behöver. Kan vi inte skaffa fler höghushotell så vi jönköpingsbor får det ännu roligare? Det är bra att kommunen inte lägger resurser på att göra något åt de oändliga trafikstockningar på vissa håll, för de är nästan lika roliga som hotellet. Trafikköerna vid E4 Ljungarum och Gamla flygfältet hindrar avsevärt utryckningsfordon från Ryhov och Munksjöbron hindrar Polisen men det är mindre viktigt, bara vi får ett hotell som vi kan titta på. Flytta gärna hit Borås Pinocchio-staty och ställ den utanför hotellet så är allt fullbordat.

 • Nom de plume

  Klyftigt inlägg hörru. Försök håll isär vitt skilda saker tack!

  Hotell, bostäder, museum eller vad fan som helst. Har du hört talas som optimism och framtidstro som synergieffekter?

  Mer direkt en mycket välkommen vitalisering av ett nästintill helt grådött område. Samtidigt kommer denna långdragna process sannolikt ge snabbare beslutsvägar när det gäller uppförandet av andra spännande projekt i framtiden som just nu ligger på olika ritbord.

  Gött!

 • deftoner

  Nom de plume Appropå opmtimism, framtidstro och synergieffekter… Hört talat om Island efter finnaskrisen?

 • dekman

  Goethe: är väl för helsefyr inte kommunen som vare sig bygger eller finansierar hotellet… så jag förstår inte ditt gnäll om prioriteringar.

  Om privata aktörer vill satsa hundratals miljoner på att göra detta så tänker inte jag gnälla.

 • Nom de plume

  deftoner Island känns knappast som en adekvat jämförelse.

 • Magnus Ladulås

  Det är ju inte kommunen som finansierar bygget utan NCC. Vad har finanskrisen på Island med detta att göra??

 • Goethe

  Jag har för helsefyr inte sagt att kommunen finansierar hotellet. Men det är ju kommunen som har godkänt byggandet och det är ju dem som bestämmer stadsplaneringen. Jaha, så det är OK att bygga vilken skit som helst så länge det finns någon som kan betala? Jämför inte ett simpelt hotell med museum och bostäder, ska det byggas något så ska det vara något som verkligen gynnar invånarna. Ett hotell som kommer ligga nedklämt mellan ett järnvägspår och en hårt trafikerad led och som bara fyller ett syfte, att tjänstemän från andra städer kan bo där. Precis som de inte kan göra det i de nuvarande hotellen vi har som för övrigt går dåligt redan. Som sagt, ta hit Pinocchiostatyn och ställ den utanför.

 • deftoner

  Nom de plume Det är en “adekvat” jämförelse om man bara ska se till optimism och framtidstro. Det är väl typiskt för hur bubblor brukar uppstå? Alla tror att allt går skitbra om man bygger utav helvete för att sedan upptäcka att det inte fanns några reala värden bakom skiten..

  Jag menar seriöst, vad är poängen med ett höghushotell? Är det så att Robert Wells ska ha någonstans att bo på när han ska spela på Spira för 54e gången? Varför inte jämna hela Tändsticksområdet med marken och bygga en inglasad galleria när vi ändå håller på? Framtidsanda!

 • Magnus Ladulås

  @Goethe Det kan ju så att tjänstemän från andra städer bidrar till utvecklingen i kommunen, Hotellen i Jkpg går inte alls dåligt. det är snarare så att det behövs fler hotell. Sen bygger man inte bara för utvecklingen om ett lr två år utan man har ett mycket längre perspektiv.

  @deftoner

  En inglasad galleria är verkligen inte framtiden. Det var därför de nya byggarna av Atollen skippade galleria tanken och satsade på stadskvarter istället. Inglade gallerior och köpcentrum är på kraftig tillbaka gång i västvärlden. I stället är det just stadskvarter som är det man satsar på i Europa och Nordamerika.

 • deftoner

  Nu var jag ju inte seriös med det förslaget, vilket jag trodde var tydligt… :)

 • Goethe

  På vilket sätt skulle ett höghushotell frälsa Jönköping? Någon synergieffekt tror jag knappast inträffar efter att man bygger ett simpelt hotell. Magnus Ladulås; Jo, stadens hotell lever verkligen inte fett.

 • Nom de plume

  Är det inte bättre att vända på frågan till er nej-sägare?!

  Vad är det ni främst vänder er emot?

  Är det av mer fundamental vänster-politisk åskådning ni av tradition inte gillar projekt liknande “höghushotellet”

  Är ni motståndare till att staden ges bättre möjligheter att uppfattas som expansiv?

  Har ni nån släkting som riskerar missa en bit utsikt av Vättern?

  Eller är det viktigt att bara vara tvärtemot, såga saker för sågandets skull? Plantera ett missnöje

 • Magnus Ladulås

  @Goethe Du har fel angående hotellen. Förra året ökade man omsättningen i JKG kommun med 4%, detta under lågkonjuktur. Marknadsutsikterna för hotellen i JKG ser väldigt bra ut för de kommande 5 åren.

 • guest

  Jag tror inte man behöver vara rädd för att uppfattas som vänstervriden om man har invändningar mot bygget. Jag tycker mest det ser så jävla fult ut. Bakåtsträvande och ointressant arkitektur à la “Dallas”, dessutom…. Bygg gärna höghus, men placera dem på bättre ställen. Men om det ändå byggs där det planeras så lär väl bostadsrätterna intill bli eftertraktade bland dem som vill ha höghushotellutsikt…

 • Nom de plume

  OK guest, du gav iaf en ärlig invändning. Å andra sidan bör man nog kunna lita på att en arkitekt (av rang) har såpass koll på vad som funkar respektive inte funkar, men visst kan man tycka olika. För egen del tycker jag glas är det ytskikt som allra bäst smälter samman med gammal tegelbebyggelse. Det dräller av goda exempel runt om i Europa.

  I övrigt välkomnar jag all byggnation och expansion i allmänhet till skillnad från motsatsen -då i synnerhet hus som bygger på höjden och förtätar stadskärnan. Jag är lika glad för att stan expanderar med exempelvis hyresrätter i Hovslätt, exklusiva bostadsrätter på Eriksberg eller Brunstorp liksom bostadsrätter på V:a torget (framförallt för att de kommer skymma Pingstkyrkan -vilket är en överjävla ful byggnad i sig)

  Jag kan också tycka att det skulle kunna finnas än mer lämpliga platser för ett sånt här hus (enligt principen: plantera längst blomma i mitten) vilket vissa debattörer vill påvisa. Å andra sidan tvivlar jag på att någon svensk stad eller Jkpg för den delen kommer se ut som Gotham City inom en överskådlig framtid -så det känns inte som ett stort problem.

  Så alternativen, att 1. inte bygga något flervåningshus alls 2. bygga någon annanstans finns inte, så att öht börja jiddra om det -då lär det inte ske nånting inom en 10års period -och vips stannar expansionen upp. Och vem påstår att ytterligare flervåningshus inte kan byggas nån annanstans i framledes?

  Kan tändsticksområdet få en renässans samtidigt som Jätten & kommun(ist)huset Hoven hamnar i skymundan så räcker det som argument för att bygga enligt mitt tycke.

 • vän av ordning

  Läste precis insändaren som undertecknad “Willy Neumann” skrivit i Jönköping.nu

  Ett bittert taffligt försök att ironisera över stans stadsplanering.. Som vanligt när en sk. “nimby” försöker förhindra all progress, för att inte rucka en unns på hans slitna kvällsutsikt att du störs av ett hus 1km bort över playa del jkpg, så handlar det i sedvanlig ordning att förflytta “problemet” till en annan stadsdel.. Detta givetvis i en kavalkad med argument som är så lökiga att man nästan kan skära i bitterheten.. (ja, jag var tvungen att kolla hitta.se, och naturligtvis, som amen i kyrkan bor du på nedre bymarken)

  När det finns argument (läs: 11 000 bilar på Karlavägen) så kan jag till viss del köpa folks förundran och bitterhet, men när man skulle skrota all form av progressivt tänkande i en framtida stadsplanering, på grund av utsikten som försvinner för överklasskärrringar ett villaområde 1km längre bort blir det patetiskt.. Det roliga i det hela är att INGA av er nimbys argument tar upp just detta med utsikten, även om det är så sjukt jävla uppenbart att det ENBART är detta det egentligen handlar om för er, gör att era fabricerade argument blir ett spektakel att läsa i insändarna.. Keep em comin'

 • Magnus Ladulås

  Jag förstår verkligen inte varför det ena måste utesluta det andra. Nu får vi ett högre hus på väster senare kan det byggas högre hus söder om Munksjön. Tändsticksområdets koppling till Vättern är kraftigt överskattad. Järnvägen är kanske borta om 40 år och då finns mycket av Vätterstranden nedanför Tändsticksområdet kvar.

 • dekman

  Ett annat skönt argument som lyfts fram MOT hotellet är att TSO skulle hamna i “skugga”. Men med tanke på hur solen rör sig - och var TSO och hotellet ligger - så borde det väl bara vara på tidiga förmiddagar som det ens kan bli ett “problem”…

 • s.

  skugga över tändsticksområdet? är det inte alltid lite skugga i vallgravarna där?

 • MIKE

  http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/resa/article14227026.ab

  Detta kunde kanske vara ett alternativ vad gäller uppförandet!

 • Magnus Ladulås

  Och så börjar nästa runda med överklaganden.. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=5061423

 • Nom de plume

  Mmm… Brf vätterutsikt tränar min kräkreflex. Tack vare svensk lagstiftning lyckas 10-talet pappskallar förhala projekt likt detta till absurdum.

  Riktigt grisigt att lämna in sin lilla obetydliga överklagan sista dagen dessutom, allt för att jävlas in i det sista..

  Jag hoppas, å det grövsta -att deras övervärderade jävla pensionärslägenheter tappar massvis i värde efter att matchtower står där.. Gärna kastandes en extra skugga över deras hus och med massa buller o bång under byggprocessen.. Mohahahaaa..

 • Magnus Ladulås

  Det är ju inte rimligt att ett gäng bittra pensionärer i Brf Vätterutsikt ska få förstöra utvecklingen för en hel stad.

 • Goethe

  Vad är det som är så fantastiskt med att bygga ett hotell precis just där? Det kommer ligga inklämt mellan en hårt trafikerad väg och en bullrande järnväg. Jag tycker det är bättre att göra tändsticksområdet mer attraktivt att öppna upp möjligheterna för näringsidkare. Men ett höghushotell som bara främjar tjänstemän som övernattar på genomresa ser jag bara som kontraproduktivt och som en desperat handling från vissa för att något måste hända i stan. En del här verkar se sig själva som förbehållslöst entreprenöriella och är öppna för precis vad som helst, bara det byggs något. Sedan kvittar det om det gynnar stans invånare. De verkar tro att det bara är pensionärer som klagar över detta projekt vilket är kraftigt missvisande. Ni hade också klagat om man hade byggt något som halverade värdet på er bostad. Jag är öppen för att det händer något i det området men jag tycker att det är en större prioritet att göra något åt den trafik som genomströmmar där.

 • jordan

  Just trafiken är något som åtgärdas i samband med hotellbygget: http://www.jonkoping.se/toppmeny/byggaochbo/aktuellaprojekt/projekt/jarnvagsgatan.4.7687fc0e132a53be0fe80004480.html

 • Magnus Ladulås

  Värdet på deras hus kommer på sikt att ha ökat kraftigt just pga Hotellbygget. Att den effekten blir visar alla andra liknande projekt.

  Att affärsmän kommer till Jkpg och spenderar hotellnätter och Restaurangmåltider på vilket sätt är det negativt?. Och på vilket sätt är det negativt för Tändsticksområdet med mer liv och rörelse som Hotellet kommer föra med sig?.

  Vad gäller trafiken så kommer den nästan helt upphöra i backen upp mot Västra Storgatan pga nya Järnvägsgatan samt att första delen av Klostergatan kommer framåt att stängas av för alla annan trafik än Bussarna.

 • deftoner

  Magnus Ladulås “Värdet på deras hus kommer på sikt att ha ökat kraftigt just pga Hotellbygget. Att den effekten blir visar alla andra liknande projekt.”

  Varför skulle värdet på deras hus öka på sikt? Jag har svårt att se på vilket sätt det här tillför staden något väsentligt. Visst, fler hotellnätter (kanske), men vad innebär det för förbättring för invånarna?

  Och den här nya sträckningen av vägen; det gör väl inte utsikterna för att öppna upp staden mot Vättern större? På lång sikt borde väl målet vara att göra sig av med all trafik utmed Vättern i centrala Jönköping?

Ny tråd
 1. 02 Fem år senare
 2. 190 Myter och sanningar om Jönköping
 3. 00 R.I.P
 4. 04 Vogel på Jnytt
 5. 02 Luftvärmepump
 6. 03 Rondellböter
 7. 00 Juldagstipset
 8. 00 Linnman kastar in handduken..
 9. 05 Google maps, vad i helvete?
 10. 02 Jolie Salope
 11. 04 Kulturchefen får foten
 12. 02 Tips på billig bra skomakare!
 13. 03 Vad ska han nu filma?
 14. 04 Döner Kebab
 15. 14 Ankdammen är död
 16. 03 Bästa stället att se EM
 17. 03 Piano
 18. 37 Vilka saker av dignitet har hänt i Jönköping?
 19. 06 Ny restaurang på Piren
 20. 05 vart ta foto till körkort
 21. 04 Utelivet i jönköping på nittitalet
 22. 00 Skottlossning i Bankeryd på Mogatan (?)
 23. 91 "höghushotellet"
 24. 07 Kulturhuset omstartas
 25. 04 Hallpressen AB: Ytterligare ett machtübernamung?
 26. 03 Gårdsrosteriet
 27. 06 Nyöppnad turkiskt ställe
 28. 35 Kulturbyrån komma piffar upp stan?
 29. 02 Företag med bluffmetoder i Jkpg enligt Jnytt..
 30. 01 Det är synd om Jkpgs stolthet...
 31. 02 Teatersport på Junedal
 32. 05 Hörde nån en ordentlig knall inatt..?
 33. 06 explosionen i habo
 34. 02 Lägg ner eller utveckla Ankdammen.
 35. 02 Gott nytt år
 36. 07 RedLion
 37. 02 Var avslutade ni juldagen? (Sängen räknas inte)
 38. 02 Sammanfatta 2011!
 39. 03 Äntligen julafton
 40. 19 Tveksamt kundbemötande.
 41. 02 Folkets Bios (digitala) öde avgörs imorgon onsdag..
 42. 05 Juldagen
 43. 02 borås motsvarighet till SveJe/ankdamm?
 44. 11 Mån och tisdagar jönköping
 45. 04 Nyfikets/Kultans vara eller icke vara
 46. 04 bara att slå till! (blocket-annons)
 47. 14 Invigning av Spira
 48. 08 1+1, någon?
 49. 00 Hejsan inatt drömde jag en så rolig dröm
 50. 03 Kunde man läsa det här i JP?