Kulturbyrån komma piffar upp stan?
Simon
http://www.facebook.com/event.php?eid=215879271805533
Ett möte på Lingon imorgon onsdag 19e oktober där det skall diskuteras lite kring vad man kan göra åt Jönköpings knapra kulturutbud. Kan bli intressant!
För egen del hoppas jag det inte blir så mycket “det här får någon ta tag i” utan mer “det här kan jag ta tag i”, så det blir ett möte med konkreta kreativa förslag som kan gynna vår stad!
Mina tankar går kring en ny lokal för konst och musik, och hur man får jönköpingsborna ut ur sina lägenheter och in i kulturlokalerna.
Vad har ni för tankar? Vad bör tas upp? Kommer ni komma dit?
-
dekman
Jag är rädd att de kommer komma fram till standardsvaren… “kommunen måste ge oss en rockscen”, “kommunen måste ge oss en konsthall”, “kommunen måste ta tag i detta!”.
Jag kanske är fördomsfull, men vill man ha “debatt” om ett sånt här ämne så har man redan på förhand bestämt att det är politikernas fel allt.
Ta t.ex det ständiga tjatet om en “kommunal” livescen… på vilket sätt skulle det fungera bättre än de privata livescenerna som redan finns och som FAKTISKT ordnar saker. Problemet är ju att så få kommer…
-
Vulva
Dekman, visst finns till exempel konserthuset. Men, förutom ett hörn på någon bar eller en kyrka, var ligger rockscenerna? De som tar 200-500 pers? Mig veterligen finns inget annat än Huskvarnas Folkets park. Men jag kan ha fel, så upplys mig.
-
dekman
Bongo/APT tar ju några hundra när de kör i hela lokalen…
Sen så nämner du som sagt HVAFP.
I övrigt vet jag inte hur stor marknaden är för konserter med 200-500 besökare som INTE täcks in av de ställena…
Finns verkligen marknaden? Jag är skeptisk.
Det vore givetvis supernajs med en centralt placerad rockklubb som tar 500 pers, förutom två problem:
-
Alt 1, en “kommunal rockklubb”. Faller på sin egen orimlighet. Kommuner ska inte driva sån verksamhet. Punkt.
-
Alt 2, en “privat rockklubb”… ja men vill göra de investeringarna och så kommer typ 50-100 pers…?
-
-
Simon
Hade det inte vart lite gött att flytta Folkets Park till jkpg istället då? Visst, all heder åt teaterladan men den börjar bli lite sliten…
Skulle det inte bli någon form av livelokal utanför Spira förresten?
Min vision för att locka folk är att ha många och olika satsningar, gärna med olika teman varje helg. Om man bokar en stor/halvstor akt och fyller på med lokala förmågor tror jag det finns potential för scenen att gå runt.
Om man ska vara ärlig så är ju faktiskt de pubscener som finns inte de bästa, Apt har ett hörn, Ztyle har inte världens bästa bygge och Red Lion har knappt 2 meter i tak. Det finns liksom ingen “fast” scen där det lagts lite pengar på scenljus, monitorer och utljud.
Pengarna till att bygga detta tror jag inte en privat aktör har lust att lägga, så det lutar ju åt att kommunen skall göra det för att det överhudtaget skall bli av, men då har vi problemet med alkoholrättigheter och kommunaldrivet…
Kanske är lösningen en lokal som kan hyras av seriösa aktörer? Typ folkets-park-folket, de har ju väldigt bra kompetens.
-
blob
Kan mkt väl tänka mig att tex Nyfiket i Kulturhuset görs om till bar som har öppet vid kulturevenevang av olika slag. Kommunen står för fiolerna och driften sköts av några arbetslösa.
Kan den slutna studentpuben Akademien finnas på tändsticksområdet, vilken för övrigt skulle passa bättre på campus eller i En italienare o en greks lokaler, kan en kommunal rockklubb ha ett existensberättigande.
-
Tenshi
Flytta Akademien till En italienare o en greks lokaler? Har du ens varit inne där? =) En italienare o en greks är ju inte mycket större än vad entren med garderober på Akademin. Det stället har för övrigt inga som helst problem att gå runt eller dra folk.
-
dekman
Hur kan man överhuvudtaget jämföra en studentkårs festlokal med att driva kommunal rockklubb?
Alltså.
Smaka på ordet.
“Kommunal rockklubb”.
Känns det… fräscht?
känns det… rock?
Har vi blivit så bortklemade och bekväma i det här landet att vi kräver att det är kommunen som ska stå för rocken? Nu är det iofs länge sen rock var rebelliskt. Men ändå.
-
Simon
Smaka på det här ordet, kulturförvaltning. Känns det bättre då?
-
dekman
Jag känner att jag måste påpeka en sak/göra ett förtydligande nu när man låter som värsta Mats Green i den här debatten.
Jag är 100% positiv till initiativet och debatten och hoppas att det kommer leda till något bra.
Förhoppningsvis är mina farhågor om “det bör kommunen fixa” överdrivna och det finns massa eldsjälar som brinner för att utveckla kulturlivet bara de får lite hjälp på traven.
-
Simon
Sänds live här! http://bambuser.com/channel/kulturbyrankomma/broadcast/2058942
-
Simon
Här hittar ni manifestet: http://www.facebook.com/notes/johanna-linder/kulturmanifest-2011/261450667231050
Och dekman fick rätt! Hör och häpna. “Att det bör finnas…” står lite varstans i manifestet, och jag vet ärligt talat inte riktigt vad det skall vara bra för. Det är lite som att läsa ett barns önskelista innan julafton. En massa ouppnåeliga saker som hade vart kul att ha.
Jaja, det var intressant att följa livestreamen iaf, får se om det leder till något konkret ändå till slut!
-
deftoner
Vad sägs om att lägga in några punkter här? Enklare att diskutera och jag har lagt ner fejan, så vill inte klicka på sådana länkar…
-
Simon
Du får alla och scrolla lite…
Vi, samlade på stormötet på Lingon 111019, anser:
Att kultur är en allemansrätt som bör göras tillgänglig för alla åldrar kön och samhällsgrupper.
Att det behövs fler möten och debatter med högt i tak.
Att konstnärer och kulturutövare bör använda jantelagen till något positivt och våga utmana.
Att vi ska ge våra etablerade institutioner i uppdrag att rasera murar mellan slutna kulturgrupper.
Att eldsjälar bör uppmärksammas och uppmuntras.
Att det ska finnas kulturella fältarbetare med uppdrag att ta tillvara på kreativa initiativ.
Att man bör aktivt satsa på kulturproducenter för att därigenom skapa en bra grogrund för något beständigt.
Att det bör finnas en samtalspartner som företräder det fria kulturlivet gentemot beslutsfattare.
Att kulturevenemang bör marknadsföras på en gemensam plattform/kulturkanal, där även diskussioner kan föras och kontakter knytas.
Att fler fysiska platser för marknadsföring av kulturevenemang behövs.
Att det bör finnas ett konstcentrum.
Att det bör finnas en scen för livemusik och andra konstformer med professionell inramning som är tillgänglig för alla.
Att kulturhuset bör revitaliseras.
Att man aktivt bör arbeta för att få högre konstnärliga utbildningar till Jönköping.
Att det aktivt bör satsas på öppen, icke-kommersiell, kvalitativ barn- och ungdomskulturell verksamhet.
-
dekman
Ett stort problem med manifestet är som du säger, lite för mkt “önskelista” och jag saknar också verkliga visioner - men också nåt så enkelt som en fördjupning om t.ex var ansvaret för olika saker ligger. Men det kanske kommer.
Risken är att många nu känner sig nöjda, “nu har vi ett manifest nu är det upp till kommunen att fixa”.
Dock när man ser på punkterna så är det väldigt många som borde bygga på människors egna initiativ och förmåga och inte ligger på det offentliga. Saknar alltså en punkt som säger nåt om individernas/kulturutövarnas egna ansvar.
Jag vet att ord som “entreprenörskap” är big no-no bland kulturfolk, men det borde ändå finnas med nånting om att “skapa en bra grogrund för kulturellt entreprenörskap”.
Nu känns hela manifestet lätt doftande av kulturmarxism anno 1968 och saknar förståelse för den moderna världen och alla dess både hinder och förutsättningar.
En annan sak jag retar mig på är jämförelsen med Umeå, som kom upp flera gånger på mötet. Bl.a det med konstnärliga högre utbildningar. Umeå har en sak som Jönköping inte har - läget. In the middle of nowhere. Det finns regionalpolitiska skäl till att de har konstnärliga utbildningar och vitalt kulturliv. Något som JKPG med sin närhet till storstäder aldrig kommer ta del av.
Det kommer ALDRIG öppna en konsthögskola eller liknande i Jönköping, det är bara att glömma - inte så länge den högre utbildningen styrs av staten.
Vad man däremot kan satsa på är, återigen det förbjudna ordet, entreprenörskap. Man kan starta t.ex masterutbildning inom kulturellt entreprenörskap. På så sätt kan man locka hit de som redan har gått konstnärliga utbildningar på annan ort men som vill lära sig att leva på det också och inte bara förlita sig på pappa staten för försörjning.
-
deftoner
Manifestet är lite som mänskliga rättigheter, lätt att skriva ner på papper, svårt att komma på hur man ska genomföra det praktiskt.
Det hade nog varit bättre om man sökt enas om något man ska genomföra tillsammans. (Eller gjorde man det?) Fan, gör en gatumusikantsfestival eller nått…de spelar ju för pantburkar.
Ska man ha fler möten?
-
Tobias
Jag tycker debatten var det som var bra. Borde ordnas mer sånt på Lingon.
Själv skulle jag vilja uppmana till mer laglöshet. Fram för fler svartklubbar och illegala arr/konstprojekt.
-
deftoner
Illegalt och illegalt… Fattar inte varför det skulle vara ett vettigt kriterie? Exempelvis att arrangera någon stor fest lär väl inte hänga på om det är lagligt eller ej? Det handlar väl snarare om engagemang och resurser.
Acid forest var ju exempelvis halvlagligt, men att det skulle komma till stånd hängde ju knappast på om det var lagligt eller ej.
-
Kulturbyrån komma
Kul att det är så många som är engagerade i debatten. Det var liksom hela syftet med att dra igång det här. Manifestet var en metod för att skapa uppmärksamhet, inte ett mål i sig, och det tycker vi att vi har lyckats ganska bra med. Manifestet innehåller ju inte någons personliga åsikt, utan var mötets “minsta gemensamma nämnare”, ett antal punkter som vi alla kunde vara överens om. Formuleringarna blir därefter. Vi förstår att många saknar konkretiseringar, samtidigt finns det en poäng, anser vi, i det här tidiga skedet av processen, att inte vara för exkluderande. Angående de enskilda frågorna, som rockscenen till exempel, finns det massor att diskutera. Av förklarliga skäl hann vi inte med det i onsdags. Vi har inte uttryckt några synpunkter på vem som ska driva en scen/klubb, utan konstaterar bara att behovet finns ett behov och en efterfrågan. Dekman tar upp entreprenörsaspekten. Den är jätteviktig. Och om det inte har framgått tidigare så är det väl hög tid att poängtera det nu: Kulturbyrån Komma är ett företag, inte en förening eller ett nätverk. Vår ambition är just detta, att verka som fria företagare inom kultursektorn. Om det sedan blir i Jönköping vi hittar våra uppdragsgivare återstår att se. Vi hoppas självklart att de aktörer som finns i stan är beredda att tänka nytt. En sak till: Visserligen slänger vi oss med sköna 70-talistiska uttryck som “upprop” och “manifest”. Men, hey, när livestreamades en kulturdebatt senast i den här stan? Och försök hitta en kommunal tjänsteman som är mer tillgänglig på sociala medier än Kulturbyrån Komma? Att påstå att vi “saknar förståelse för den moderna världen och alla dess både hinder och förutsättningar” är helt enkelt inte sant. Kulturbyrån komma, och många med oss, hoppas vi, välkomnar den nya sköna världen med öppna armar.
-
dekman
Uppenbarligen krävs det ett förtydligande:
Jag kritiserar inte Kulturbyrån Komma. Ta inte allt så jäkla personligt. Ni har gjort ett fantastiskt jobb och ska ha cred för det, vilket jag också sagt på twitter.
Initiativet är lovvärt på alla plan.
Däremot så anser jag att manifestet till stora delar känns en smula gammalmodigt och jag kritiserar delar av det. Alltså det gemensamt utarbetade manifestet. Inte KBK:s arbete - som jag, återigen, tycker är grymt bra.
Så snälla, se det inte som kritik mot ert arbete - se det istället som ett debattunderlag och konstruktiv kritik mot det som mötet kom fram till. Och försök bortse från min ibland något raljerande ton, jag ska själv försöka bli bättre på det - så det framgår tydligare att jag inte gnäller utan kommer med förslag.
Vi jobbar mot samma mål. Jag vill också att detta leder till något bra. Och även om jag har viss kritik så skulle jag trots allt med glädje se varenda punkt realiseras.
Så som ni förstår, hoppas jag, så vill jag inte motarbeta er på något sätt. Tvärtom. Jag vill bara hjälpa till att göra så att Manifest 2.0 rockar som fan.
Som sagt, vi jobbar mot samma mål. Och jag är absolut beredd att hjälpa till att utveckla kulturlivet och agera idéspruta och föra en konstruktiv debatt. Så tveka inte att kontakta mig på t.ex Twitter, men som sagt - ta det inte personligt!
-
Simon
Jag får nog hålla med om att det inte riktigt går att ha en åsikt än om det är bra eller dåligt för det är bara ett gäng förväntningar på vad som hade vart skoj att ha.
Här följer lite konkreta frågor. Vem skall göra vad? Vad är tanken med manifestet och varför kändes det som det behövdes? Hur många står bakom detta och hur stort är intresset, både från utövare och åskådare? Var ägare till krogar med scen inbjudna? Var andra företag som eventanordnare och scenuthyrare inbjudna, och vad sa de? Varifrån skall pengar och initiativ komma? Vad kan jag göra för att hjälpa till?
Frågorna är inte menade som kritik utan som faktiska frågor från en som inte kom in på mötet och som helt enkelt inte riktigt hänger med.
-
Simon
En annan frågeställning som är intressant är följande: Hur såg det ut tidigare, varför ser det ut som det gör nu, hur vill vi att det skall se ut i framtiden och hur kommer vi dit?
Manifestet svarade på en av dessa delfrågor, hur vi vill ha det, men jag tycker att de andra är mycket viktiga att ha svar på!
-
Kulturbyrån komma
Dekman: Vi tar det inte personligt, men vill naturligtvis förklara hur vi tänkte med manifestet eftersom du ifrågasätter det.
Såhär tänkte vi: debatter av det här slaget riskerar att bli tjafsiga tillställningar där folk gräver ner sig i gamla diskussioner om bildkonstens villkor eller om kommunen borde driva en rockscen eller inte. Vi ville inte hamna där i detta första skede, vi tyckte att det viktigaste var att samla så många kulturintresserade som möjligt och försöka få alla att lyfta blicken över respektive konstform och intresseområde och se till kulturlivet i stort. Vi valde att göra ett manifest för att kunna driva på debatten så att folk inte kunde fastna på sina käpphästar utan var tvungna att ta ställning och gå vidare i diskussionen. Det fungerade utmärkt. Vi valde att kalla det manifest eftersom vi ville vara skarpa i vår marknadsföring av evenemanget, vilket ju också fungerade ypperligt. Men dokumentet är ju på inget sätt hugget i sten, vi ser det mer som ett första trevande försök att samla Jönköpings kulturliv kring några centrala frågor, något som vi inte tror riktigt har gjorts förut. Vi planerar att följa upp manifestkvällen på olika sätt, och vi välkomnar självklart debatt - det är roligt att diskussionen har kommit igång. Kul att du tycker att vi gjorde en bra insats.
Simon: Alla var välkomna. Och väldigt många kom också. Det var verkligen representanter från i stort sett alla skikt och sfärer och grupperingar i kultur-Jönköping där. Roligt, tyckte vi. Det var förvånansvärt lite prat om att kommunen borde fixa det ena eller det andra, snarare uppkom en diskussion om huruvida kommunen verkligen bör äga alla kulturella initiativ. (På den frågan svarade kulturchef Anders Persson att kommunen tar på sig att driva kulturprojekt eftersom det inte dyker upp någon fri aktör som vill… Något att tänka på och arbeta med för alla!) Vem som ska betala är som alltid knäckfrågan när det gäller kultur och vi hoppas på många och bra diskussioner om detta framöver. Är det fult att driva kultur med andra medel än statliga och kommunala? Måste kulturverksamhet drivas ideellt? Vad du kan göra? Det kan inte vi bestämma. Men du verkar intresserad och engagerad, det tycker vi är en bra start.
-
Kulturbyrån komma
Simon: Missade några av dina frågor. Fler svar:
Vem skall göra vad? Vem känner sig manad? Vem har en idé till en kick-ass digital plattform för kulturella möten och och samordning av arrangemang?
Vad är tanken med manifestet och varför kändes det som det behövdes? Se förra inlägget.
Hur många står bakom detta och hur stort är intresset, både från utövare och åskådare? Du menar manifestet? Ett 100-tal personer kom till stormötet, ca 50-60 deltog i skapandet av manifestet. Vi har fått otroligt mycket positiv respons efteråt, både från folk som var där och folk som inte var det. Så intresset verkar stort.
Var ägare till krogar med scen inbjudna? Var andra företag som eventanordnare och scenuthyrare inbjudna, och vad sa de?
Som sagt, alla var bjudna. Någon tackade nej pga att de kände att deras verksamhet var hotad, någon tackade nej pga annat engagemang men var mycket positiv till mötet, någon var där. Men frågan om kommunalt kontra privat i livescenssammanhang berördes bara mycket lätt. Vi försökte som sagt att lyfta blicken och inte grotta ner oss i detaljer.
Varifrån skall pengar och initiativ komma? Från alla som kan och vill.
Vad kan jag göra för att hjälpa till? Se ovanstående inlägg.
-
Simon
Det var då ett himla driv ni hade, riktigt kul att se! Vill bara förtydliga att det inte var så att jag “inte fick komma in”, det såg bara så sjukt trångt ut så jag tordes inte tränga in mig i lokalen, så den delen tar jag på mig. Dock lyssnade jag på hela debatten när den streamades, vilket var kul!
En grej ni tar upp är den digitala marknadsföringen, någonting som folket här på Sveriges Jerusalem försökt driva med begränsade medel och som Destination Jönköping driver med inte världens bästa navigering.
Jag har sett en app som heter whatsup och som finns i flera olika städer, bl.a Stockholm: http://whatsupsthlm.se/ . Den innehåller en guide för vilka restauranger som finns var, vilka evenemang som sker när etc etc, en mycket smart och bra app på alla sätt. Testa gärna den och säg om ni tror den hade passat för Jönköping också!
Att kombinera informationen från SvJe, DestJKPG och jLunch till en app skulle vara någonting som verkligen hade varit intressant för Jönköpings turistbyrå att köpa in från en webbyrå. Hade själv en idé om att göra en app liknande den som TV4Fakta redan gjort, men det känns som det skulle behövas någonting som samlar all evenemangsinformation på ett ställe. Frågan är bara hur man säljer in sina idéer på bästa sätt kanske, för att göra hemsidor kan jag :)
Förresten, vill bara ha ett svar på detta en gång för alla, Jesper från 365Saker nämnde något om att han fått i uppdrag från Spira att jobba med livescenen, skulle det bli av någonting sånt där eller hur blev det? Skall det byggas en lokal utanför eller är tanken att han skall arrangera livekvällar där inne?
-
deftoner
Har ni några planer på arbetsgrupper? (Med manifestets bredd i åtanke.) Om ni ska arrangera något mer möte kan jag tipsa om en öppen mötesteknik jag deltagit i en gång. Där får alla som önskar skriva ner vad de skulle vilja engagera sig i och sedan samlar man ihop alla förslag på olika anslagstavlor efter ämnesområde. Förhoppningsvis kan man då knyta ihop “rätt” folk med varandra och sätta stenen i rullning för mindre projekt…
-
Doobidoo
Summering;
Att det bör…
/do
-
Kulturbyrån komma
Jo, det är klart att vi måste följa upp det här. På något sätt. Vi tänker att det vore vettigt att försöka få till ett antal “ämnesspecifika” öppna möten, för att få tid att fördjupa oss och komma upp med riktigt bra idéer om hur man får fart på stan. Men vi är öppna för förslag! Alla tankar om hur man bäst följer upp Kulturmanifest 2011 emottages tacksamt. Mötesteknik är jättebra och nödvändigt ibland. Samtidigt är ju lite av grejen att locka folk ur alla åldersgrupper o kategorier och vi vill inte skrämma bort någon genom att formalisera processen för mycket. En del har tyckt att det “önskades” för mycket i onsdags. Vi tycker nog tvärtom, att många idéer sorteras bort för tidigt med motiveringen “Det går aldrig - och absolut inte i Jönköping”. Vi skulle tycka det vore spännande att tänka stort och faktiskt våga höja ambitionsnivån ett par snäpp. Vi säger inte att vi ska chartra flygplan och flyga hit kreatörer, men lite mer av “ut med det gamla och in med det nya” tror vi skulle behövas. Sedan tror vi också att vi måste börja prata mycket mer om HUR vi gör saker. Det går inte hålla på att klaga på folk för att de inte kommer på allt fint och bra man arrangerar, om man inte först har frågat sig vad det kan bero på. Förpackningen? Innehållet? Ja, vi tänker lite högt här… Vad tänker ni?
-
Kulturbyrån komma
Och Simon: Bra tänk där med evenmangs-samordning, titta vidare på det?
Om livescen i Spira: de kommer att dra igång ett projekt som de kallar club orange. Man kommer att hålla till i Spiras restaurang, som jag förstår det, och, vid någon lite större bokning, i någon av konsertsalarna (med ambulerande bar. Det finns alltså alkoholtillstånd.) Det är ingen permanent verksamhet utan club orange är planerat för ett antal (6?) tillfällen under våren till att börja med. Jag tror att man tänkt sig både lokala och små/mellanstora svenska band, men har inte totalkoll. De som jobbar med club orange är Tina Gardestrand på smot, Dan Ahnberg på Bilda och Jesper Andersson på 365.
-
Simon
Det låter mycket bra faktiskt. I början tänkte jag att det lät lite som att ni ville öppna så många dörrar som möjligt och inte begränsa något, och då blir det ju svårt att fatta några konkreta beslut, men att följa upp med mer ämnesspecifika träffar tror jag verkligen skulle kunna göra att ansvar delas ut och faktiska arbetsuppgifter skapas. Och till ett sånt möte kommer jag gärna!
Tack också för svaret angående Spira! Hoppas ju på min idé där med att minst ett halvstort/stort band drar folk och att inte alltför små men dock lokala band kan fylla ut resten av kvällen.
Skulle kunna höra av mig till whatsup-kreatörerna och se hur de jobbar samt att se om turistbyrån/destination jkpg är intresserade av ett samarbete med dem för att få igång evenemangskalendern. Vet ni fler trådar man skulle kunna dra i?
-
Kulturbyrån komma
Simon: vi tycker att du ska prata med Joakim Sjökvist på Elmia. Han har en skitbra idé som vi tror att du skulle gilla, som handlar om precis det här.
-
Nom de plume
Blir glad av Kulturbyrån komma
-
Kulturbyrån komma
Jo förresten: Ni har väl inte missat att vi arrangerar en alternativ kulturfest för alla oss som inte är bjudna till galakvällen på Spira den 12 november? Vi kallar den för “Du är bjuden. På riktigt”. För 150 spänn bjuder vi på livemusik, stand-up, videokonst, poesi och ett DJ-maraton med Jönköpings bästa DJ:s. Det är först till kvarn som gäller och din biljett köper du på Linnman Gallery på Tändsticksområdet. Mer info: http://www.facebook.com/event.php?eid=236310576423025 Och här: http://www.youtube.com/watch?v=DpJ_108-txM
There is a riot going on. Stop wining. Start doing!
-
dekman
Jag undrar hur det har gått so far? Fått nån respons från de som bestämmer i kommunen? Eller från andra ideella eller kommersiella krafter?
Ju mer man surfar runt så förstår man hur rätt ni har med pratet om kulturskymning.
Mängder med jämstora och mindre kommuner som har ett levande kulturliv som den här staden helt saknar.
-
s.
klockren idé med kulturbyrån. det behövs verkligen, dessa frågor måste upp!
men, hur ska ni tjäna pengar? eller är det bara ett sidoprojekt? vad är kulturbyråns agenda?
-
Dumsnut
Tror inte det hänt så mycket i den “kulturbyrån”. Mycket snack, skitlite verkstad. Det pratas och pratas och mötas och mötas, men krävs det inte lite insikt och kunskap också, om det ska vara någonting värt? Tjejerna bakom den här byrån saknar tyvärr det väsentliga, nämligen kunskap om konst och kultur. Lättviktare värper tomma ägg.